LOGO David management

4 handige bouwtips voor meer licht in huis

4 handige bouwtips voor meer licht in huis
Licht beïnvloed onze stemming. Denk maar aan de donkere wintermaanden: een tijd dat veel mensen zich moe, lusteloos en somber voelen door de korte daglengte. Daglicht komt direct binnen via ons netvlies, waar het de aanmaak van geluksgevoelens stimuleert. Met licht maken onze hersenen bijvoorbeeld het gelukshormoon serotonine aan. Reden genoeg voor meer licht in huis, maar hoe pak je dat aan? Het is makkelijk om wat extra lampen op te hangen, maar dit zorgt niet voor meer daglicht. Die hoge energierekening wil je ook niet op je deurmat krijgen. Pak het probleem bij de kern aan: haal meer licht in huis met deze slimme bouwtips.

Kies glas voor je aan- of uitbouw 

Met een uitbouw vergroot je de beschikbare ruimte, die je gebruikt voor een open keuken, een grotere woonkamer of een extra slaapkamer. 

Bij de realisatie van een aan- of uitbouw heb je verschillende opties om meer licht toe te voegen. 

Je hebt de keuze tussen de volgende opties: 

  • Lichtkoepel: een lichtkoepel wordt in een plat dak geïnstalleerd. Het laat licht van bovenaf naar binnen. Je vindt ze in verschillende maten, van vierkant tot rechthoekig. 
  • Lichtbuis: een daglichtbuis is een systeem dat licht vanuit het dak naar binnen brengt. Het bestaat uit een buis met een spiegelende binnenzijde, die zonnestralen naar binnen weerkaatst. Het is vergelijkbaar met een lichtkoepel, maar wordt geïnstalleerd op zowel platte als schuine daken en is specifiek bedoeld voor moeilijk bereikbare ruimtes. 
  • Lichtstraat: een lichtstraat bestaat uit twee of meer glazen ruiten. In tegenstelling tot een lichtkoepel, zie je bij een lichtstraat de randen van de ruiten. Een lichtstraat is beschikbaar in verschillende uitvoeringen: van drie ruiten op een rijtje, tot een grote koepel.

Schuifpui 

Een uitbouw maak je helemaal af met openslaande deuren naar de tuin. 

Een schuifpui is zowel een mooie toevoeging aan je uitbouw, als een goede oplossing voor weinig licht op je benedenverdieping. Een schuifpui zorgt voor meer daglicht in je woonkamer, eetkamer of keuken. 

Een schuifpui geeft daarnaast een directe verbinding met je tuin. In de zomer hoef je zo alleen maar de schuifpui open te zetten om te genieten van je tuin. 

Dakvenster of dakkapel 

Ook je donkere zolder of slaapkamer tover je om tot een oase van licht. De opties zijn een dakvenster of een dakkapel. 

Een dakvenster installeer je op een hellend dak. Het is een kleinschaligere optie dan een dakkapel, waar je tevens minder voor betaalt. 

Een dakkapel geeft je niet alleen meer licht, maar vergroot ook de bruikbare vierkante meters in een kamer. Een donkere zolder krijgt zo meer licht, ruimte en ventilatie. 

Vervang dichte deuren 

Tot slot een inkoppertje: vervang dichte deuren. 

Heb je in je hal een lichtkoepel, maar is je woonkamer behoorlijk donker? Dan laat een glazen deur licht binnen uit de aangrenzende ruimte. Het is een goedkope en simpele oplossing, waarbij een kleine verandering grootse impact maakt. 

Bij David Management hoef je niet in het donker te tasten

Heb je behoefte aan meer licht in huis? Wij helpen je bij het realiseren van je droomhuis. Of het nu gaat op een lichtkoepel, schuifpui of dakvenster: wij staan voor je klaar. Klik hier om ons team te bereiken.

Deel deze post

Ontdek onze blogs

Voor zowel zakelijk als particulier

Offerte aanvragen