LOGO David management

Duurzaam (Ver)bouwen: Zo Pak je dat Aan

Blog duurzaam verbouwen
Een verbouwing of nieuwbouwproject is dé kans om duurzame keuzes te maken, waar je op lange termijn profijt van hebt. Maar hoe pak je duurzaam verbouwen aan?

Wat is duurzaam verbouwen?

Kies duurzame bouwmaterialen

Bij een renovatie start je meestal met slopen. Het sloopmateriaal hergebruiken is duurzaam: een oude deur geeft je gemakkelijk een nieuw leven.

Helaas is niet alles te hergebruiken, waardoor je altijd nieuwe materialen nodig hebt. Gelukkig zijn veel soorten duurzaam materialen. Deze materialen belasten het milieu zo min mogelijk op het gebied van grondstoffen en vervoer.

Duurzame bouwmaterialen zijn duurder, maar het scheelt je op lange termijn geld. Zo gaan duurzame materialen langer mee en zijn ze (meestal) onderhoudsarm. Wil je op kosten besparen? Kijk dan eens rond voor tweedehands materialen.

David Management is fan van de volgende duurzame materialen:

1. Hout

Als je bouwt met hout, sla je CO2 voor langere tijd op. Houtsoorten worden meestal ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen. Die drukken de weerstand tegen schimmels of houtrot uit.

Let ook of het hout een certificering heeft voor duurzaam hout, zoals FSC of PEFC. Zo weet je zeker dat je duurzaam hout in huis haalt.

2. Bamboe

Een ander duurzaam alternatief voor conventionele bouwmaterialen is bamboe. Bamboe is flexibel, waardoor het bruikbaar is voor zowel constructies als decoratie.

Bovendien groei bamboe snel. Hierom is bamboe makkelijker te vernieuwen dan andere materialen, zoals hout.

3. Natuursteen

Natuursteen is een hard materiaal dat tegen een stootje kan. Onder natuursteen vallen marmer, graniet, kalk- en zandsteen of basalt. Omdat het lang mee gaat, is natuursteen zeer geschikt voor hergebruik. Nadeel is dat het niet zo duurzaam geproduceerd wordt.

4. Gerecycled metaal

Hergebruikte staal van zes sloopauto’s levert genoeg gerecycled staal op om een huis van 2000 vierkante meter te bouwen.

Metaal is eindeloos te recycleren. Metaal is daarmee het meest gerecycleerde materiaal ter wereld: maar liefst 95% wordt gerecycled.

5. Gerecycled beton

Oud betonpuin is om te toveren in nieuw beton. Hierdoor is het een geschikte keuze voor milieuvriendelijke woningen.

Prefab beton is milieuvriendelijker dan ter plaatse gestort beton. Het wordt in vooraf gemaakte mallen over betonijzer of draad gegoten en vervolgens uitgehard.

6. Hennep

Hennep is een duurzaam isolatiemateriaal, want de hennepplant is makkelijk te verbouwen en groeit op haast iedere bodem. Het gewas wordt tot 4 meter hoog op een kleine 100 dagen tijd.

Hennepwol bestaat zowel in de vorm van isolatiedekens als isolatieplaten, die je makkelijk op maat te snijdt en plaatst.

7. Kurk

Net als bamboe groeit kurk pijlsnel. Je oogst het van een levende boom, die niet omgekapt wordt na de oogst en zo kurk blijft groeien.

Kurk is veerkrachtig en flexibel en neemt zelfs na aanhoudende druk zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Door zijn veerkracht en slijtvastheid is het een veelgebruikt element in vloertegels.

Het absorbeert ook uitstekend geluid, waardoor het perfect is voor isolatieplaten, en door zijn uitstekende schokdempende eigenschappen is het perfect voor ondervloeren.

Energieverbruik

We weten allemaal dat duurzaam bouwen en verbouwen zorgt voor een verlaging in je energiefactuur. Dubbele beglazing, isoleren, het plaatsen van een binnenmuur: de bouwsector voorziet talloze duurzame oplossingen.

Isoleren is een van de beste manieren om je energiefactuur te verlagen. Je laat geen warmte ontsnappen. Daarnaast zorgt isolatie voor een aangename temperatuur in de zomer. Verbouwing is hét moment om de isolatie in de woning op te krikken.

Denk ook aan dubbele beglazing of driedubbele beglazing. Hiermee houd je de warmte binnen. Triple glas zorgt voor een betere isolatie van je kozijnen en dus van je woning.

Overweeg daarnaast een warmtepomp: het duurzame alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar dit is minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

Duurzaam dak

Ga je uitpakken met een aanbouw? Overweeg dan een groen dak. Dit is een dak met kleine vegetatie, zoals vetplantjes en sedum. Deze plantjes hebben geen onderhoud nodig, maar trekken wel veel insecten aan.

Dat is niet het enige voordeel: een groen dak isoleert en zorgt hierdoor voor een prettig binnenklimaat. Ook helpt het tegen wateroverlast, omdat een groen dak water vasthoudt.

Let wel op: een groen dak vereist een stevige constructie. Dit is niet altijd te realiseren bij een bestaande aanbouw.

David Management neemt duurzaam bouwen serieus

Bij David Management bouwen we graag mee aan je duurzame droom. We denken met je mee, geven advies en houden onze ogen open voor innovatieve trends. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel deze post

Ontdek onze blogs

Voor zowel zakelijk als particulier

Offerte aanvragen