LOGO David management

Energielabels voor woningen: dit moet je weten

energielabels voor woningen
Niet alleen apparaten, maar ook huizen hebben een energielabel. Bij het verhuren of verkopen van een woning is een energielabel zelfs verplicht. Zo weten de nieuwe bewoners hoe energiezuinig het huis is.

Energielabel in een notendop

Het energielabel loopt van G tot A++++. Hierbij is energielabel G het slechtste, en energielabel A++++ het beste. Een woning met het hoogste label is energieneutraal.

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om via de website van de Rijksoverheid je energielabel aan te vragen. Bij het nieuwe systeem komt een energieadviseur bij je langs.

Waarom? Het oude energielabel was niet heel betrouwbaar. Het nieuwe label gaat dieper in op de maatregelen die je neemt. Hier komt de expertise van een vakbekwame energieadviseur bij kijken.

Tegenwoordig heeft vrijwel elke woning een voorlopig energielabel. Dit label is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Wil je je huis verkopen of verhuren? Dan vraag je een definitief energielabel aan.

Aanvragen energielabel

Heb je nog geen definitief energielabel? Schakel dan een energieadviseur in. De energieadviseur loopt je woning af en controleert op de volgende punten;

  • Isolatie; de isolatie van gevels, gevelpanden, daken, vloeren, ramen en buitendeuren.
  • Installaties; de verwarming, warm water, zonneboiler, ventilatie, koeling en zonnepanelen.

Deze punten zijn terug te vinden op het energielabel dat je naderhand van de energieadviseur krijgt. Tevens vind je informatie over de hoeveelheid warmte die je nodig hebt in de wintermaanden, het risico op hoge temperaturen binnenshuis en de hoeveelheid hernieuwbare energie die je eventueel bijdraagt.

Het is helaas niet mogelijk om zelf je energielabel te berekenen. Als je een indicatie wilt krijgen van je energielabel kun je zelf aan het rekenen slaan, maar dit is geen officieel energielabel dat bij de verkoop of verhuur van je huis bruikbaar is.

Energielabel nieuwe huis

Heb je een nieuw huis op het oog? Dan loont het zich om het energielabel te checken. Zo heb je een indicatie van de hoogte van de energierekening. Daarnaast heeft het energielabel invloed op je hypotheek. Mocht het label aan de lage kant zijn, dan is het mogelijk om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen via je hypotheek.

Hoe krijg ik een beter energielabel?

Het energielabel dat je ontvangt, is 10 jaar geldig. Als je tussentijds verbeteringen aanbrengt, krijg je een nieuw energielabel.

Deze verbeterpunten vind je terug op je energielabel. Zo zie je welke punten je moet aanpakken voor een beter energielabel.

Het kan al zo simpel zijn als betere isolatie en dubbelzijdig glas. Het hangt allemaal af van je situatie. Sommige huizen hebben een goede isolatie, maar kunnen winst halen uit zonnepanelen. Andere huizen hebben nauwelijks isolatie en kunnen daarmee aan de slag.

Denk ook aan de energietoevoer van je huis. Zonnepanelen en de aanwezigheid van een warmtepomp zijn belangrijke punten waar een energieadviseur op let.

Met duurzaam verbouwen verbeter je niet alleen je energielabel, maar ook de wereld van morgen.

Hoe bespaar je het meest met jouw beschikbare budget?

Uiteraard speelt ook je budget een belangrijke rol in je keuzes. Vergeet niet dat er allerlei subsidies zijn voor het verduurzamen van je huis. Zo krijg je subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet.

Ook krijg je subsidie als je één of twee isolatiemaatregelen uitvoert. Hier zijn een aantal regels aan verbonden.

David Management helpt je woning energiezuiniger te maken

Energielabel verbeteren? Dat kan! Niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee zal je dankbaar zijn. We staan voor je klaar om de opties te bespreken. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Deel deze post

Ontdek onze blogs

Voor zowel zakelijk als particulier

Offerte aanvragen