Aan- of uitbouw
Je woonruimte uitbreiden met een aan- of uitbouw vergroot je leefruimte aanzienlijk. Bij een aanbouw wordt er een afzonderlijke ruimte tegen het hoofdgebouw aangezet. Een aanbouw wordt zo een serre, bijkeuken of werkplek.
Bij een uitbouw verplaatst de buitenmuur. Je huis krijgt een indrukwekkende metamorfose. Je creëert meer ruimte voor een grote keuken of je gebruikt het als verlengde van je woonkamer.
Bij een aan- of uitbouw komen veel keuzes kijken, waaronder de keuze voor een schuifpui. Een schuifpui geeft meer licht aan je woning.
Het dak van je uitbouw biedt ook allerlei mogelijkheden. Voeg bijvoorbeeld meer licht toe met een lichtkoepel of lichtstraat. Of maak een duurzaam dak met sedum.
Uitbouwen op de eerste verdieping? Ga dan voor een (dak)opbouw.
Erker
Kies voor een erker als je de woonkamer aan de krappe kant vindt en geen plek hebt voor een grote uitbouw aan de voorkant van het huis. Het is geen grote ingreep, maar het geeft nét wat meer ruimte en sfeer. De standaardafmetingen van een erker zijn ongeveer één bij drie meter.
Dakkapel
Een krappe zolderverdieping wordt met een dakkapel in één klap ruimer en lichter. Zo heb je er een extra slaapkamer of werkruimte bij. Hoe breder de dakkapel, hoe meer vierkante meter winst.
De hellingsgraad van je dak bepaalt de uiteindelijke ruimtewinst. Een doorsnee dak heeft een hellingshoek van tussen de 35 en 40 graden. Een dakkapel van twee meter breed geeft in dit geval drie m2 ruimtewinst.
Kelder
Een andere optie is het realiseren of uitbreiden van een kelder. Hierbij is de diepte van de fundering bepalend. Hoe dieper de fundering steekt, hoe gunstiger de omstandigheden voor het maken van een kelder.
Een kelder biedt plaats voor allerlei gebruiksscenario’s, zoals een fitnessruimte, een slaapkamer, een speelruimte voor de kinderen of een wijnkelder. Bovenal is het een goede opslagplek. Je kunt het gebruiken als washok of bijkeuken voor het opslaan van voedingswaarden en spullen uit de keuken.
Bang dat de kelder een donker hok wordt? Dat is niet nodig. Er zijn genoeg mogelijkheden om daglicht in een kelder te krijgen.
De meestgebruikte optie zijn lichtschachten. Dit zijn ramen waarbij een uitgegraven stuk aan de buitenkant van de kelderramen met een valrooster zit. Door deze oplossing is er geen zicht naar buiten, maar wel kan er daglicht en frisse lucht binnenkomen.
Eerst de vergunning
Om teleurstelling te voorkomen, kijk je eerst of je uitbouw wel geoorloofd is. De regels verschillen per gemeente, dus ga daar eerst langs.
De meeste uitbouwen aan de achterkant van de woning, die niet dieper zijn dan vier m2, kunnen vergunningsvrij gebouwd worden. Ook een bijgebouw in de tuin, zoals een tuinhuisje of schuurtje, heeft meestal geen vergunning nodig.
Bij het aan- of uitbouwen aan de voorkant van de woning zijn strengere regels aan de orde.
Prijs versus meerwaarde
Een verbouwing is duur, maar je krijgt er veel voor terug. Met extra leefruimte geniet zelf van een hoger wooncomfort en de waarde van je woning stijgt. De investering krijg je in de meeste gevallen gedeeltelijk terug bij de verkoop van je woning.
David Management vergroot je leefruimte
Bij David Management begrijpen we dat je alles uit je woning wilt halen. Het vergroten van je leefruimte verhoogt je woonplezier en de waarde van je huis. Vooral met het huidige woningtekort is verhuizen vaak een lastig proces en kan het uitbreiden van jouw huis een oplossing bieden. Ben jij aan het nadenken om je woonruimte uit te breiden of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Onze specialisten staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.